Friday, September 6, 2013

Ενας στρόβιλος στο μέγεθος της... Ισπανίας


«Ο Ήλιος είναι το πιο σημαντικό αστρονομικό «αντικείμενο» για τη Γη γιατί επηρεάζει το κλίμα μας. Οποιεσδήποτε μεταβολές στη λαμπρότητα και τη δραστηριότητα του Ήλιου έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή πάνω στη Γη γιατί επηρεάζει το κλίμα, αν γίνει πιο θερμός ο Ήλιος θα ζεσταθούμε πάρα πολύ, αν γίνει πολύ ψυχρός, θα παγώσουμε», εξηγεί στην «Π» ο Δρ. Μ. Μαθιουδάκης. Ο ίδιος σημειώνει πως η κατανόηση της ηλιακής δραστηριότητας και της επιρροής της στο κλίμα της Γης έχει ζωτική σημασία για την ανθρωπότητα.

Το «παράδοξο», όπως λέει, φαινόμενο στον Ήλιο είναι το γεγονός ότι η εξωτερική του ατμόσφαιρα είναι πιο θερμή απ ο,τι η επιφάνειά του. Όπως εξηγεί, είναι σαν να έχει κάποιος στο δωμάτιό του ένα καλοριφέρ και η επιφάνειά του να είναι πιο ψυχρή απ ο,τι ο αέρας στο χώρο, όπου βρίσκεται το σώμα. «Στον Ήλιο αυτό που έχουμε είναι μια επιφάνεια, η οποία είναι πολύ ψυχρή, σχετικά, και μακριά από αυτή την επιφάνεια έχουμε μια πολύ θερμή ατμόσφαιρα», περιγράφει. Το παραπάνω φαινόμενο είναι κάτι που οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν ίσως πάνω από 50 χρόνια και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, οι οποίες δε φαίνεται να το εξηγούνε. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, «ο Ήλιος δεν είναι τόσο ήσυχος, όσο πολλοί άνθρωποι νομίζουν. Το ηλιακό στέμμα, ορατό από τη Γη μόνο στη διάρκεια μιας ολικής ηλιακής έκλειψης, είναι ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον, που μπορεί ξαφνικά να εκραγεί απελευθερώνοντας περισσότερη ενέργεια από 10 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες. Η μελέτη μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου, προκειμένου να κατανοήσουμε πώς το στέμμα, με θερμοκρασία εκατομμυρίων βαθμών, κατορθώνει αυτό το επίτευγμα”.

«Εμείς παρουσιάσαμε πειραματική απόδειξη ότι υπάρχουν κάποια μαγνητικά κύματα στον Ήλιο που εμφανίζονται με τη μορφή στροβίλων, κυκλικών κινήσεων, τα οποία φαίνεται να έχουν αρκετή ενέργεια για να θερμάνουν την εξωτερική του ατμόσφαιρα. Έχουμε βρει για ποιο λόγο τα μακρινά στρώματα του Ήλιου, η μακρινή του επιφάνεια έχει είναι θερμότερη από το εσωτερικό του. Βρήκαμε ότι η ενέργεια που υπάρχει στον ένα στρόβιλο είναι αρκετή για να θερμάνει την ατμόσφαιρα του Ήλιου, να της δώσει τη θερμοκρασία 1.000.000βαθμών που έχει αλλά θα πρέπει να βρούμε πόσο συχνά συμβαίνουν και αν συμβαίνουν σε όλη την επιφάνεια του Ήλιου», εξηγεί στην «Π». Σημειώνεται πως οι διαστάσεις του στροβίλου είναι τεράστιες, ο στρόβιλος έχει περίπου το μέγεθος της Ισπανίας.

Ο Δρ. Μ. Μαθιουδάκης σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνάς του, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, είναι στη διάθεση και άλλων επιστημόνων ενώ ήδη τα έχουν δει ορισμένοι ανεξάρτητοι και οι κριτικές είναι πολύ θετικές. «Στο σημείο, το ένα που κοιτάξαμε εμείς, βρήκαμε το στρόβιλο και είδαμε ότι έχει αρκετή ενέργεια. Το επόμενο βήμα για μας είναι να δούμε πόσο συχνά συμβαίνουν οι στρόβιλοι κι αν συμβαίνουν σε όλη την επιφάνεια του Ήλιου», καταλήγει. Τα αποτελέσματα της μελέτης του θα παρουσιαστούν σε ένα συνέδριο στο Βέλγιο που διοργανώνεται αρχές Απριλίου. Την πρωτότυπη επιστημονική εργασία μπορεί να την αναζητήσει κανείς στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/short/323/5921/1582.
 

 

Ο Δρ. Μ. Μαθιουδάκης κατάγεται από τα Σταυράκια. Αποφοίτησε από το 2ο λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε το διδακτορικό του στη Μ. Βρετανία, εργάστηκε κάποια χρόνια στην Αμερική, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, και για ένα διάστημα σαν επισκέπτης ερευνητής με ένα πρόγραμμα της γενικής γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει θέση καθηγητή στο Μπέλφαστ. Το αντικείμενό του είναι η φυσική, αστρονομία και αστροφυσική. Δύο φορές το χρόνο επισκέπτεται το πατρικό του σπίτι στα
Σταυράκια Ηρακλείου

No comments:

Post a Comment