Tuesday, November 10, 2015

Κοσμογονια

Στην αρχή υπήρξε το χάος. Αιώνιο, ατελείωτο βαθύ σκοτάδι. Το χάος ήταν η πηγή της δημιουργίας του κόσμου. Από το χάος δημιουργήθηκε η θέα γαια. Μέσα στα βάθη της γης γεννήθηκαν τα ταρταρα ,το ερεβος και η αιώνια νύχτα. Από το χάος, πηγή κάθε ζωής γεννήθηκε και η απέραντη δύναμη που λέγεται αγάπη ή έρωτας. Από την νύχτα και το ερεβος γεννήθηκε ο αιθερας, το άπειρο φως και η φωτεινή ημέρα. Το φως ξεχυθηκε πάνω σε όλη την γη και άρχισε η μέρα και η νύχτα να ακολουθεί η μία την άλλη.

Η παντοδυναμη μητέρα γαια γέννησε τον ουρανό, όπου την σκεπασε από άκρη σε άκρη. Η γη γέννησε ακόμη και τα ψηλά βουνά και το πέλαγος.

Ο ουρανός εσμιξε με την γη και δημιούργησαν τους τιτανες. Οι τιτανες ήταν φοβεροί και παντοδυναμοι. Επτά γυναίκες και έξι άνδρες. Ένας από τους τιτανες ο ωκεανος με την γυναίκα του τηθυα έφεραν στον κόσμο όλα τα ποτάμια που χυνονται στο πέλαγος.  Έφεραν στον κόσμο και τις θαλασσιες θεες Ωκεανίας.

Ο τιτανας υπεριονας με την θεια γεννησαν τον ήλιο,την σελήνη, τον ορίζοντα και την αυγή. Από τον αστραιο και την αυγή γεννήθηκαν τα αστέρια και όλοι οι άνεμοι.

Ο βορεας ήταν ο τρικυμισμενος άνεμος του βορρά, ο ευρος ήταν ο ανατολικός άνεμος, ο νότος ο νότιος άνεμος και ο ζεφυρος ο βροχερος δυτικός άνεμος.

Εκτός από τους τιτανες η γη γέννησε και τρεις γίγαντες κυκλωπες μονοφθαλμους. Γέννησε ακόμη τρεις γίγαντες με πενήντα κεφάλια και εκατό χέρια ο καθένας. Τους έλεγαν εκατοχειρους και είχαν τρομερή δύναμη.

Όταν ο ουρανός φοβήθηκε την δύναμη των παιδιών του, τα έκλεισε στα άδυτα της γαιας, στο σκοτάδι μακριά από το φως της ημέρας. Η μητέρα τους η γη όταν άρχισε να υποφέρει από την παρουσία τους στα σπλαχνα της τους προτρεψε να ξεσηκωθουν κατά του πατέρα τους.

Ο πιο μικρός και πονηρός ο Κρόνος επαναστάτησε και πήρε την εξουσία από τον ουρανό. Ο Κρόνος πήρε τον θρόνο του πατέρα του με δολο και η θέα νύχτα για να τιμωρηθεί ο Κρόνος έπλασε φοβερές χθωνιες θεότητες, τον θάνατο, την εριδα , την απάτη, την κηρα, τον ύπνο, την νεμεση και πολλές άλλες φοβερές θεότητες. Αυτές εσπειραν την διχονοια, τις μάχες και την απάτη όταν ανέβηκε ο Κρόνος στου πατέρα του τον θρόνο.

No comments:

Post a Comment