Saturday, December 14, 2013

Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και τρομακτικά φαινόμενα της φύσης

Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και τρομακτικά φαινόμενα της φύσης δεν είναι άλλο από τον κεραυνό (αστραπή και βροντή). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η δύναμη και η κατά βούληση δημιουργία του αποτελούσαν όπλο και σύμβολο όχι απλά κάποιου θεού αλλά του αρχηγού των θεών, του θεού των θεών. Αυτό είναι κάτι που συναντά κανείς σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε μυθολογία.Στη δική μας μυθολογία αυτός δεν είναι άλλος από τον πατέρα των θεών Δία. Ο κεραυνός σαν σκήπτρο εξουσίας στα χέρια του και όπλο που χρησιμοποίησε για να εξουδετερώσει πολυάριθμους εχθρούς, είναι δώρο των Κυκλώπων. Οι Κύκλωπες χάρισαν αυτό το υπέρτατο όπλο στο Δία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την απελευθέρωση τους από τα Τάρταρα και για να μπορέσει εκείνος να πολεμήσει με επιτυχία τους Τιτάνες που τους είχαν φυλακίσει.

Και πράγματι είναι τόσο τρομακτικός για τα ανθρώπινα δεδομένα ένας κεραυνος. Ένας κεραυνος είναι η ταχύτατη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων μεταξύ ενός σύννεφου και της γης ή ακόμα και μεταξύ δυο σύννεφων. Σήμερα με τη βοήθεια της επιστήμης γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια ενός κεραυνού μεταφέρεται ρεύμα με μέση τιμή έως και 100 kilo amperes (kA). Η τάση εξαρτάται από το μήκος του κεραυνού και για ένα κεραυνό 300 μέτρων η τιμή της είναι 1 giga volt, 1 δισεκατομμύριο βολτ. Συνολική ισχύς της τάξεως των 100 terawatts.

Αυτή η στιγμιαία ροή φορτίου έχει ως αποτέλεσμα δυο φαινόμενα που τα γνωρίζουμε ως αστραπή και ως βροντή. Το μονοπάτι που ακολουθεί η ροή του ρεύματος έχει θερμοκρασία πολλών χιλιάδων βαθμών κελσίου με πρώτο αποτέλεσμα τη φωτοβολία και τη δημιουργία ενός λαμπερού λευκού φωτός που αντιλαμβανόμαστε ως αστραπή και δεύτερο την υπερβολική θέρμανση του γύρω αέρα της ατμόσφαιρας σε μικρό χρονικό διάστημα που στη συνέχεια δημιουργεί μια έκρηξη της οποίας το ωστικό κύμα αντιλαμβανόμαστε ως βροντή.Η διαδικασία της δημιουργίας κεραυνού δεν είναι απολύτως κατανοητή και δεδομένη αλλα γενικά πιστεύεται πως μάζες υδρατμών καθώς κινούνται κάθετα προς αντίθετες κατευθύνσεις φορτίζονται λόγω συγκρούσεων και τα θετικά φορτισμένα σωματίδια καταλήγουν να βρίσκονται πάνω από τα αρνητικά. Αλλά και το έδαφος αποκτά μια πολικότητα με τα θετικά φορτία στην επιφάνεια και τα αρνητικά στο εσωτερικό. Στη συνέχεια το πεδίο που έχει δημιουργηθεί στον ουρανό προκαλεί σταδιακό ιονισμό του αέρα προς διάφορες κατευθύνσεις έως μια από αυτές τις γραμμές συναντήσει το κατάλληλο σημείο στη γη για να κλείσει τον κύκλο και να διοχετευθεί ολόκληρο το φορτίο. Λόγω των πολλών αυτών γραμμών αποκτά ο κεραυνός ή μάλλον η ορατή αστραπή το χαρακτηριστικό σχήμα της. Πέρα από την κύρια γραμμή εκφόρτισης και όλα τα υπόλοιπα συσσωρευμένα φορτία που ακολούθησαν άλλες διαδρομές διαπερνούν την κύρια γραμμή με αποτέλεσμα κάτι που μοιάζει με πολλαπλούς κεραυνούς. Όλα αυτά συμβαίνουν σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
 

Σήμερα η επιστήμη έχοντας αναπτύξει τεχνολογίες όπως αυτή του Laser δίνει τη δυνατότητα αν όχι να δαμάσει το τρομακτικό και φαντασμαγορικό αυτό φαινόμενο αλλά τουλάχιστον να το δημιουργήσει κατά βούληση. Είναι δυνατό με την εστίαση ενός υπεριώδους Laser σε σημείο κοντά σε σύννεφο να δημιουργηθεί ένας αρχικός ιονισμός της ατμόσφαιρας ξεκινώντας έτσι την αλυσίδα πράξεων που οδηγεί στον κεραυνό. Η δύναμη φανταστικών θεών είναι φανταστικά μεγάλη αλλά και η δύναμη της πραγματικής τεχνολογίας και ανθρώπου είναι πραγματικά φανταστική.Ο ήχος της βροντής βέβαια ταξιδεύει σε πολύ μικρότερη ταχύτητα από την ταχύτητα της εικόνας της αστραπής μιας και έχουμε να κάνουμε στη πρώτη περίπτωση με την ταχύτητα του ήχου (344 m/s) ενώ στη δεύτερη με αυτή του φωτός (3×108 m/s). Έτσι ένα καλό κόλπο για να μπορεί κάποιος να υπολογίζει πόσο μακριά πέφτει ο κεραυνός από το σημείο που βρίσκεται είναι να μετρήσει τον αριθμό δευτερολέπτων που μεσολαβούν μεταξύ αστραπής και βροντής. Το νούμερο εάν διαιρεθεί με τον αριθμό 3 θα δώσει τον αριθμό των χιλιομέτρων της απόστασης.
 
Και μην ξεχνάτε σε περιπτώσεις κεραυνών μακριά από σωληνώσεις, ανοιχτές περιοχές και δέντρα. Μείνετε σε αμάξι εάν δεν υπάρχει άλλος τόπος προστασίας αφού το ρεύμα θα κινηθεί γύρω σας στην μεταλλική επιφάνεια και δε θα σας επηρεάσει και χρησιμοποιείτε ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές αν χρειαστεί να έρθετε σε επικοινωνία.

No comments:

Post a Comment