Tuesday, April 16, 2013

Οι Εβραιοι στην Οξυρυγχο της Αιγυπτου


Οι Εβραιοι πάντα έβρισκαν την ευκαιρία στο να αντιγράψουν τους Αρχαίους Ελληνες και τους Αιγυπτιους ωστε να φτιαξουν την δική τους ιστορια με δανικά κείμενα. Φανταστείτε ότι οι  Εβραίοι ζούσαν περίπου 400 χρόνια στην Αίγυπτο.Και ιδιαιτερα στην εποχη των Πτολεμαίων μεχρι και εως και την Ρωμαϊκή περιοδο.

Στη Ρωμαϊκή περίοδο υπάρχουν ενδείξεις ότι στην Οξύρυγχο,υπήρχε και μια Εβραϊκή κοινότητα.Στα Ελληνιστικά χρόνια η Οξυρύγχος ήταν μια ευημερούσα περιφερειακή πρωτεύουσα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Οι κατοικοι της είχαν ναούς του Σέραπι, Δία-Αμμωνα, Ήρα-Ίσιδα και του Όσιρι...Υπήρχαν επίσης ναοι αφιερωμενοι στη Δήμητρα, τον Διόνυσο ,τον Ερμή και τον Απόλλων.

Η Αιγυπτιακή κοινωνία κάτω από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους διεπόταν γραφειοκρατικά και το υλικό στις χωματερές της Οξυρύγχου περιλαμβάνε τεράστιες ποσότητες χαρτιού.Λογαριασμοί, φορολογικές δηλώσεις, υλικό απογραφής, τιμολόγια, αποδείξεις, αλληλογραφία σχετικά με τη διοικηση, στρατιωτικα κειμενα, θρησκευτικα κειμενα, οικονομικα, και πολιτικά ζητήματα,πιστοποιητικά και τις άδειες όλων των ειδών-όλα αυτά καθαρίζονταν τακτικά από τα γραφεία της κυβέρνησης και αποτελούσαν αντικείμενο ''σκουπιδιων'' που τα πεταγαν έξω στην έρημο.

Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, οι κάτοικοι της Οξύρυγχου πετουσαν τα ''σκουπίδια'' τους σε περιοχές έξω απο την πολη ,στην άμμο της ερήμου .Το γεγονός ότι η πόλη χτίστηκε πάνω σε ένα κανάλι και όχι στο Νείλο ήταν σημαντικό, επειδή αυτό σήμαινε ότι η περιοχή δεν πλημμυρίζουν κάθε χρόνο με την άνοδο του ποταμού, όπως και οι περιοχές κατά μήκος της όχθης.Αυτη η περιοχή δυτικά του Νείλου δεν έχει σχεδόν ποτε βροχή, έτσι οι ''χωματερές'' της Οξύρυγχου σταδιακά καλύπτικαν με άμμο και ξεχάστηκαν για εκατονταδες χρονια.

Η Οξύρυγχος μεσα απο συγχρονες ανασκαφες έχει αναδειξει μια τεράστια συλλογή από κείμενα σε πάπυρο. Μεταξύ των κειμένων είναι έργα του Μενάνδρου, ποιήματα του Πινδάρου, θραύσματα της Σαπφούς και του Αλκαίου, μαζί με τα μεγαλύτερα κομμάτια απο τα χαμένα έργα του Αλκμάνα και θραύσματα από Στοιχεία του Ευκλείδη.Από τις πολλές χιλιάδες των παπύρων που εχουν ανασκαφεί στην Οξύρυγχο, μόνο το 10% περίπου ήταν λογοτεχνικά κειμενα.

Πόσες ειναι οι πιθανότητες στο να σκάλιζαν αυτα τα ''σκουπιδια'' οι Εβραιοι?

No comments:

Post a Comment