Tuesday, April 16, 2013

Tα παραγγέλματα που καταγράφηκαν στους τοίχους του μαντείου των Δελφών

Το βιβλίο απο το οποίο προέρχονται τα παραγγέλματα που καταγράφηκαν στους τοίχους του μαντείου των Δελφών, που δέν είναι άλλο απο την ανθολογία του Ιωάννη Στοβαίου. Εκεί ο τίτλος είναι "Σωσιάδου των επτά σοφών υποθήκαι". Δηλαδή υποθήκες, συμβουλές - αποφθέγματα των 7 σοφών, τις οποίες υποθήκες συνέλεξε ο Σωσϊάδης.
Το γνωστότερό του έργο είναι το "Ανθολόγιο", το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 500 αποσπάσματα έργων ποιητών, φιλοσόφων και ρητόρων. Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη καθώς χάρη σε αυτόν σώθηκαν αποσπάσματα χαμένων έργων. Ο συγγραφέας θέλοντας να αφήσει στον γιο του Σεπτίμιο μιά παρακαταθήκη σοφίας, ώστε να βελτιώσει τα ελαττώματα του χαρακτήρα του, συγκέντρωσε στο έργο του αυτό το απόσταγμα της σοφίας 204 φιλοσόφων και ιστορικών.Το έργο εκτεινόταν σε τέσσερα βιβλία, αλλά δεν σώζεται ολόκληρο και μάλιστα σε αυτό έχουν γίνει μεταγενεστέρως επεμβάσεις.

Αυτη η παρακαταθηκη σοφιας εμεινε σε ολη την ανθρωποτητα δινοντας σε ολους μας την δυνατοτητα να βελτιωσουμε τα ελλατωματα μας και να γινουμε περισσοτερο ανθρωποι μελετωντας τον τεραστιο πλουτο που μας αφησαν οι προγονοί μας

No comments:

Post a Comment