Tuesday, April 16, 2013

Δελφοί - Ιερό Αθηνάς προναίας - Η χαρακτηριστική Θόλος - Τρισδιάστατη απεικόνιση

Δελφοί - Ιερό Αθηνάς προναίας - Η χαρακτηριστική Θόλος - Τρισδιάστατη απεικόνιση
Delfi - Sanctuary of Athena Pronaia - Tholos - Digital Reconstruction
Image http://www.cornucopia3d.com/galleries/thumbnails.php?album=lastupby&cat=0&page=2

Η Θόλος είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό μνημείο των Δελφών, που δεσπόζει στο ιερό της Αθηνάς Προναίας ανάμεσα στο νεότερο ναό της Αθηνάς και στο θησαυρό των Μασσαλιωτών. Πρόκειται για αριστούργημα της κλασικής αρχιτεκτονικής, του οποίου, όμως, αγνοούμε τη χρήση. Έχει συσχετισθεί με χθόνια λατρεία, ωστόσο, ο περιηγητής Παυσανίας, που είδε τα ερείπιά του το 2ο αι. μ.Χ. δεν το μνημονεύει ως ναό. Το εντυπωσιακό κυκλικό κτήριο χρονολογείται στο 380 π.Χ. Όπως μαθαίνουμε από το Βιτρούβιο, υπεύθυνος αρχιτέκτονας για την κατασκευή της Θόλου ήταν ο Θεόδωρος από τη Φώκαια ή τη Φωκίδα, ο οποίος, μάλιστα, είχε γράψει και βιβλίο για τον τρόπο οικοδόμησής της.

Η Θόλος συνθέτει σχεδόν όλους τους ρυθμούς του κλασικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Οι είκοσι κίονες του εξωτερικού περιστυλίου είναι δωρικοί και επιστέφονται από ζωφόρο με ανάγλυφες μετόπες που κοσμούνταν με παραστάσεις από την Αμαζονομαχία και την Κενταυρομαχία.
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=4933

The Temple of Athena Pronaia, built from tuff in the Archaic period, toward the end of the 6th century BCE. It is a Doric peripteral temple, 6 x 12 columns, with 28.45 m x 14.25 m and column height: 4.6 m. Two of the columns are still standing. The cella is unusually opening south onto a pronaos distyle in antis.

No comments:

Post a Comment