Tuesday, April 16, 2013

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΗΝΑΣ ΑΡΑΓΕ?


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΗΝΑΣ ΑΡΑΓΕ?


Μήνη είναι η επίσημη ονομασία της Σελήνης κατά τις πρώτες και τελευταίες ημέρες της φάσεώς της όπου λαμβάνει φαινομενικό σχήμα δρεπανοειδές, κοινώς μισοφέγγαρο.Οι φάσεις αυτές είναι τις ημέρες μεταξύ της «Νέας Σελήνης» και «πρώτου τετάρτου» αυτής, καθώς και μεταξύ «τελευταίου τετάρτου» και «Νέας Σελήνης».Ἡ λέξη «μήνη» ποὺ σημαίνει «σελήνη» συνδέει τὶς δύο λέξεις τόσο πολύ, καθὼς φαίνεται μιᾶς καὶ ὁ ἀρχαῖος «μὴν» οὐσιαστικὰ σημαίνει τὸν σεληνιακὸ κύκλος ἀπὸ τὴν μία νουμηνία στὴν ἑπόμενη
 

Οι Έλληνες κατά την αρχαιότητα είχαν σεληνιακά ημερολόγια, σεληνοηλιακά, όπως επίσης και ηλιακό ημερολόγιο. Κάθε πόλη κράτος είχε το δικό της τοπικό ημερολόγιο, κυρίως για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους και συγχρόνως ένα ηλιακό ημερολόγιο.Το σεληνιακό ημερολόγιο είναι είδος ημερολογίου που βασίζεται στους κύκλους των φάσεων της σελήνης.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που είναι ένα πολύπλοκο αστρονομικό όργανο του δεύτερου αιώνα π.Χ. και συγχρόνως ένας αστρονομικός υπολογιστής, τηρούσε διάφορα ημερολόγια, ηλιακό, και δυο σεληνοηλιακά διάρκειας 19 ετών, 76 ετών και 18 ετών και 54 ετών τα οποία βασίζονταν στις φάσεις της Σελήνης και τις εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης.

No comments:

Post a Comment